2013-02-17

KVINNOR MED BUDSKAP I MUN

Therese Lundin - Fiskejäntan från Täby


Den 4:e februari publicerade Gunnar Westrin en intervju med fiskeprofilen Ella Micalsen http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=7447839. Intervjun rymde en intressant frågeställning där vi fick äran att lära känna Ella, hennes brinnande fiskeintresse och framtida mål lite närmare. Hon vill sätta fisket på kartan för kvinnor, få dem att uppleva den gemenskap som det förmedlar, och ser gärna att de framställs oftare i fiskemedia och andra forum. Hon menar att fiske är till för alla, och en av hennes stora drömmar är att ”skapa ett fiskeparadis för våra rörelsenedsatta”. Hon lyfter även fram vikten av att inte se naturen som en evighetsresurs, utan att vi måste ”ha balans mellan insättning och uttag på kontot” för att bibehålla en stabilitet och jämvikt  bland våra fiskebestånd och i vår natur.
   På profilbilden framställs Ella med ett fiskespö placerat i munnen. En inte allt för ovanlig syn bland sportfiskare, då munnen ofta får agera ”spöhållare” i trängda situationer. Detta gav dock (ofattbart nog) upphov till diskussion.
   Någon drar paralleller till Genusfotografen och hans inlägg om nakenbilderna i den danska tidningen Fisk & Fri. Någon ställer sig frågan: ”Om man för ovanlighetens skull skriver om en kvinnlig sportfiskare, varför måste man då fota henne ovanifrån med en pinne i munnen?”. Direkt får tolkningen av bilden en sexistisk underton och associationer till porr. Hur kan detta ske?

Det handlar nog en del om okunskap kring ämnet då kommentarsskrivaren trodde att det var en pinne som Ella hade i munnen, och jag vågar nog gissa att kommentaren inte är lämnad av någon som särskilt ofta befinner sig i fiskets värld. Men det är ingen ursäkt. Att dra paralleller till porr känns onödigt, ja direkt löjligt, och säger förmodligen mer om betraktaren själv än om bilden i sig. Jag tycker att det är synd att en del fokus tas bort från det verkliga innehållet, och att mycket av energin istället måste läggas på att övertyga oförstående i kommentarsfältet. Självklart är det även många som sprider beröm och glädje bland kommentarerna – och det är där som fokus bör ligga.
   En person som skriver under namnet ”Jonte” bifogar en länk till sin blogg, där han med ett flertal bilder påvisar att fenomenet med spöt i munnen inte är någonting direkt ovanligt: http://fishbums.blogg.se/2013/february/spot-i-munnen.html.

   Jag tror att vi måste våga omvärdera våra invanda, förutfattade meningar och se att de faktiskt går att förändra. Det är tragiskt att Ella ska behöva  blir ifrågasatt för sin bild, och jag vet att liknande scenarion inte är helt ovanliga. Jag längtar till den dagen då en kvinna i svensk fiskemedia inte är någonting direkt exklusivt – utan istället vardagsmat, där reaktionerna och kommentarerna anknyter till fisket, och vi inte bedöms utifrån vilket kön vi har utan enbart ur en neutral fiskesynpunkt.

2 kommentarer :

  1. Vem har ifrågasatt Ella? De enda kritiska kommentarerna har riktats mot fotografen och tidningen. Och kopplingen med den danska fiskporren är er egen, ingen av kritikerna tog upp den. Jag däremot länkade till Genusfotografen eftersom genus automatiskt kommer med på bild. Det finns flera exempel på bloggen om kvinnor som "skojar" och har saker i munnen. Det är så kvinnor generellt porträtteras. Kvinnliga kockar t ex, som är riktigt kunniga i sina yrken, får skoja till det på bild medan män tryggt får vara sin allvarliga yrkesroll.
    Och jag vidhåller att det är en rätt stor skillnad mellan mansbilderna som länkas till då de alltid har en man som stolt visar upp sin fångst och där förefaller rätt naturliga i sina positioner. Ella tittar in i kameran med ett fiskespö i munnen, som bara för att. Som fiskare måste du väl ha noterat att ingen fisk syntes? Och ja, de övriga bilderna upplevs heller inte vara att fota uppifrån.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan absolut förstå din synvinkel. Men, jag tycker att det är tråkigt att fokus tas från själva intervjun, som jag anser borde vara huvudmålet för de kommentarer som skrivs. Jag vågar väl även påstå att det förmodligen inte hade uppstått en likvärdig situation om den porträtterade var en man. Självklart är det skillnader mellan könen, men ibland kanske vi aktivt måste välja hur vi tolkar det vi ser och omprioritera de generella mönster som finns i samhället. Ibland kanske vi även bör ställa oss frågan om det finns anledning att välja bort den bildanalys som i alla avseenden inte är nödvändig, och istället se det som verkligen finns - en ambitiös sportfisketjej med framtida mål som verkligen är någonting att "bita i".

      Radera